perjantai 13. huhtikuuta 2012

Summa summarum, meillä on talo

Kuten blogia seuranneet varmasti huomasivat, jäi päivitystahti ensin pahasti edistymisen jälkeen ja loppu kokonaan. Kun töiden jälkeen lähtee rakentelemaan ja pahimmillaan 23 jälkeen saapuu kotiin nukkumaan, ei enään tule mieleen ruveta kirjoittamaan. Monelle tulee ja hatunnosto siitä. Blogi hoiti kuitenkin yhden tavoitteensa, eli toimi jonkun asteisena pelotteena, tai pitäisikö sanoa kannusteena, projektiin osallistuneille.

Nyt kun on vuosi asuttu, näyttää talo tältä:

  Aika kultaa muistot, sanotaan. Jotteivat ne kultaantuisi liikaa, niin kirjoittelen kokemuksia ja vinkkejä matkan varrelta. Tässä ensimmäinen.

Toimittajan valinta, 1x2

Meille Kastelli rakensi siis talopaketin viittä vaille valmiina, eli sisäpuolelta rakennusmiehien homma loppui kipsilevyjen asennukseen ja kosteiden tilojen muuraukseen. LVI-työt ja sähkötyö kuuluivat kaikki. Aika paljon kyllä sovittiin lisähommaa kaikkien toimijoiden kanssa. Esimerkiksi piippu ei kuulu jos ei ota takkaa Kastellin kautta. Kerron työmäärästä sitten myöhemmin, keskitytään nyt kokemuksiin toimittajasta ja heidän aliurakoitsijoistaan.

Vertailua muihin toimittajiin minun on mahdoton tehdä, koska kokemusta on vain yhdestä. Valitettavasti olen yhä vahvemmin sitä mieltä että rakentaminen on verrattavissa veikkaukseen. Mitä enemmän tiedät ja selvität asioita, todennäköisyys voittoon kasvaa. Mitä varmemmalle kohteelle rahasi laitat, tulee se yleensä kalliimmaksi (eli pienimmät kertoimet) mutta jälleen todennäköisyys voittoon kasvaa. Aina kuitenkin on se mahdollisuus että kaikki ei mene niin kuin pitäisi, tai varmaan yhdessäkään rakennusprojektissa ei koskaan kaikki mene niin kuin pitäisi.

Valitsemaamme Kastellin olen jälkeenpäin ihan tyytyväinen. Joitain asioita oli ja niiden läpisaaminen vaati sinnikkyyttä. Myyjä taisi innostua myydessään vähän liikaa, mutta ihailtavasti piti lupauksistaan kiinni myöhemmin vaikka taisi saada toteuttavilta osapuolilta aika lailla risuja. Tuli monta kertaa sellainen tunne että myyjä on meidän puolella eikä esimerkiksi toteuttavan LVI-yrityksen.

Kaikki Kastellin kautta tullut rakennusmateriaali tuli ajoissa paikalle (osa todella paljon liian aikaiseen), tai jos ei tullut, ei se ollut meidän huolemme vaan rakennusporukka hoiti hoputtamisen. Lisäksi rakennusmateriaalit ja tarvikkeet eivät ole sitä ihan kaikkein halvita tavaraa, vaan jonkunlainen hinta-laatu suhde niissä on pidetty. Rännikourut ovat esimerkiksi pyöreäpohjaiset, eli vähän kalliimpaa kuin kantikas, ja lehdet tulevat helpommin niistä pois. Pakettiin kuuluneet hanat eivät yllätykseksemme ollet sitä ihan havinta Oras:ta. Tekniseen tilaan asennetussa sähkökeskuksessa on jopa hieman liioittelun makua laajennusvarassa.

LVI-urakkaa hoitavassa firmassa oli vaihtelevampaa osaamista. Homma tuli lopulta ihan hyvin tehdyksi, muttei ihan helposti. Heiltä mm. yksi sankari lupaili silmätysten ja perui puheensa jälkeenpäin. Tehokkain kiristyskeino on ehdottomasti raha. Vaikka soittaisi 10 miten vihaista puhelua ei välttämättä mitään tapahdu, mutta kun ilmoittaa ettei maksa viimeistä maksuerää ennenkuin jokainen sovittu asia on pilkulleen tehty, alkaa välittömästi tapahtua. Unohda siis eräpäivät, jos olet reklamoinut jostain asiasta voit jättää laskusta kohtuullisen osan maksamatta pelkäämättä mitään maksuhäiriöitä tai korkoja.

Sähköurakkaa hoitanut Oulun loistosähkö hoiti hommansa mainiosti, heidän palveluitaan olemme käyttäneet jälkeenkinpäin.

Varsinaisen rakentamisen suorittanutta Keski-Suomen Hela-Rakennus Oy:tä ja Piippasen Jukkaa kehuinkin jo aiemmin. Jukalta sain todella paljon vinkkejä myös omaan osuuteemme.

Tänä aikana kun olen aktiivisesti seurannut rakennusblogeja, foorumeita ja lehdistöä, olen kuullut useita todella surullisia tarinoita projekteista joissa on menty pahasti metsää. Monet niistä ovat johtuneet hyvn pitkälti rakennuttajien kokemattomuudesta ja sinisilmäisyydestä. Älkää ihmiset koskaan maksako mitään ennakkoon ellei ole ihan pakko. Tarkastakaa yrityksen taloudellinen tilanne ennen kauppoja. Pystytysporukka on vielä talotehdasta tärkeämpi osapuoli projektissa, kannattaa yrittää päästä vaikuttamaan siihen etukäteen, eikä vasta kun rupeaa tulemaan sutta ja sekundaa. Rakennusalalla on todella kova kilpailu. Jos toinen lupaa hoitaa samanlaisen talon huomattavasti toista edullisemman on jossain mätää. Olen antanut itseni lukea, että joillan yrityksillä on tapana määritellä hommat niin tiukalle, että kaikesta laskutetaan ylimääräisenä työnä. Meille ei tullut Kastellin eikä rakentajien puolesta mitään yllättäviä lisäkuluja. Vain ne jotka itse oli muutostöinä selkeästi sovittu.


1 kommentti:

  1. Onnea talolle! Blogistahan jäi nyt vain keskiosa pois, mutta vielä jää teille mahdollisuus kirjoitella jälkiviisaita kommentteja meidän muiden iloksi =D
    Ruokepuolisessa olen paljonkin pulikoinut, mutta en nyt enää viime vuosina.

    VastaaPoista