Älytalo, kotiautomaatio... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Termillä on myös lähes jokaiselle oma merkityksensä. Itse määrittelisin termin näin.
Kun kodin eri säätö- ja turvallisuus-järjestelmät yhdistetään yhden järjestelmän hallittavaksi, voidaan puhua kodinhallintajärjestelmästä.
Omakotitaloa on nykyisin mahdoton rakentaa ilman minkäänlaisia säätöjärjestelmiä. Yleensä nämä järjestelmät toimivat erillään toisistaan. Ilmastointikoneessa on omansa, lämmitys toimii termostaateilla ja usein käyttää ulkona olevaa lämpötilaa apuna. Lisäksi on hälytysjärjestelmä, palohälyttimet, vesivuotovahdit. Yhdistämällä nämä erillisen järjestelmät samaan, saadaan ne toimimaan yhteen joilloin säästetän energiaa, parannetaan turvallisuutta ja lisätään asumismukavuutta.
Tällä hetkellä vain harvassa omakotitalossa on kaikenkattavaa kotiautomaatiojärjestelmää mukana. Tämä johtuu epäilemättä että vahvaa toimijaa markkinoilla ei oikein ole ollut ja hinnat ovat olleet pilvissä. Tämä johtuu varmasti siitä että tällaiset automaatiojärjestelmät on suunniteltu liiketiloja varten ja siten ovat kotikäyttöön usein turhan järeitä. Järjestelmien ohjelmointi vaatii erillisiä työkaluja ja kaikki vaiheet vaativat sähköalan eritysammattilaista. Kaikki erikoisnippelit ja katkaisimet yms. maksavat hunajaa.
Ei olekkaan yllättävää että Internetin syövereistä löytyy monia jotka ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä ja rakentaneet omia järjestelmiään. X10, Z-Wave, ZigBee ovat standardeja joiden takaa löytyy laitteita useilta valmistajilta joilla omitoimi virittelijä saa aikaiseksi monipuolisenkin järjestelmän. Esimerkiksi Z-Wave on varsin lupaava. Laitteet ovat langattomia ja kun ne yhdistetään toisiinsa eräänlaisella kättelyllä, ne muodostavat langattoman verkon jossa singnaaali kulkee laitteiden välillä automaattisesti. Tämä mahdollistaa sen että isomassakin talossa toisesta päästä lähetetty signaali kulkee toiseen päähän ilman pelkoa. Lisäksi laitteet lähettävät vastauksen kun ovat saaneet käskyn, toisin kuin vanhemmissa järjestelmissä, joissa käskyn perillemenoa ei koskaan voinut tietää. Z-Wave:lla voi erityisen kaukosäätimen avulla ohjelmoida melko monipuolisiakin järjestelmiä, mutta pääsääntö on että nämä omat kotiautomaatiot vaativat aina Pc tai Mac palvelimen, kyseistä automaatiojärjestelmää tukevan sovittimen ja ohjelmiston. Ohjelmistoja on sekä maksullisia että ilmaisia.
Näillä työkaluilla saadaan rakennettua aika hienolta kuulostavia järjestelmiä. Otetaanpa esimerkki:
Järjestelmä herättää aamulla avaten moottorilla toimivan rullaverhon, soittaen lempimusiikkia ja ilmanvaihto työntää raikasta ilmaa huoneistoon. Kun nousee ylös ja kävelee keittiöön, musiikki seuraa mukana, eli huoneissa olevat liikesensoreiden avulla järjestelmä kytkee kyseisen tilan kaiuttimet päälle. Samalla valot syttyvät automaattisesti ja sammuvat perässä, mikäli valoisuussensorin mukaan on liian hämärää. Keittiössä kahvinkeitin on kytkeytynyt automaattisesti päälle ja kahvi on valmista. Ovikello soi. Musiikki hiljenee automaattisesti ja kuvaruudulle ilmestyy kuva ovella olevasta kamerasta. Asennettujen mikrofonien kautta voi keskustella ovella olevan henkilön kanssa ja nappia painamalla avata ulko-oven lukituksesta jotta vieras pääsee sisään.
Tämän tekstin tilanne ei vaadi mitään huippukallista tekniikkaa eikä osaamista. Suosittelen tutustumaan LinuxMCE-projektiin.
Itse en ehkä kuitenkaan kyseisen kaltaista järjestelmää kaipaa, vaan lähinnä jotain joka on perusteltavissa järjellä. Järjestelmän tulee säästää sähköä ja lisätä asumisen turvallisuutta. Lisäksi en haluaisi järjestelmää tavallisen Pc-palvelimen pyöritettäväksi. Hinta ei kuitenkaan saisi nousta liian korkealle, joka rajaa pois useimmat vaihtoehdot. Sähkömessuilla täällä Jyväskylässä törmäsinkin yllättäen hyvään vaihtoehtoon. EKE-konserni on kehitellyt oman Ebts-kodinhallintjärjestelmän joka esittelyssä tuntui jotenkin heti varsin loogiselta. Näinhän tämä homma pitää hoitaa. Järjestelmän sydän on pieni, kämmenelle mahtuva tietokone joka kytketään sähkökaapin din-kiskoon. Koneessa pyörii linux ja hallintaliittymä on nettiselaimella käytettävissä mistä tahansa kodista ja kodin ulkopuolella. Tämän tietokoneen kylkeen saa iskettyä kiskolle tarvittavan määrän erilaisia moduuleita joihin anturat ja kodin laitteet kytketään ihan tavallista Cat-johtoa käyttäen. Cat-johdotusta käytetään (nykyisin uusissa asunnoissa pakollisten) lähiverkkojen rakentamisessa ja siten johto on edullista.
Tässä Ebts:n Jani Luukkosen ehdotus meidän talomme antureiksi:
Ulkopuoli:
- Katokseen liiketunnistin
- Valoisuus ja lämpötila-anturi
- Ulkovalojen ohjaus
Tuulikaappi:
- Ovikosketin ulko-ovessa
- Käyttöpaneeli päivittäiseen käyttöön
- Lämpötila-anturi
Eteinen:
- Liiketunnistin
- Sireeni
- Lämpötila-anturi
Makuuhuone 3:
- Lämpötila-anturi
- Savuilmaisin
Makuuhuone 1:
- Lämpötila-anturi
- Savuilmaisin
WC:
- Kosteusanturi
Tekninen tila:
- EBTS-ryhmäkeskus (kannattaa kysyä tarjous)
- Vesimittari impulssilähdöllä (vesilaitos)
- Kosteusanturi jakotukilla
- IV koneen ohjaus
- Ulkopuolella yhdistetty valoisuus- ja ulkolämpötila-anturi
- Ovikosketin ulko-oveen
Olohuone:
- Liiketunnistin
- Savuilmaisin
- Yhdistetty hiilidioksidi- ja lämpötila-anturi
- Ovikosketin terassin ovessa
- Valoryhmän on/off toiminto tai jopa himmennys
- Lämpötila-anturi takkaan
Vierashuone/MH2:
- Lämpötila-anturi
- Savuilmaisin
Keittiö:
- Kosteusanturi keittiön alakaapissa
- Lämpötila-anturi
- Pistorasioiden on/off toiminta joko ryhmänä tai rasiakohtaisesti
- Liiketunnistin
Kodinhoitohuone:
- Kosteusanturi
- Lämpötila-anturi
- Pistorasiat on/off
- Ovikosketin oveen
Pesuhuone ja Sauna:
- Kosteusanturi pesuhuoneeseen
- Lämpötila-anturi saunaan
Näillä järjestelyillä saadaan järjestelmä ohjaamaan talon toimintoja jo varsin monipuolisesti ja mukana on kattava hälytysjärjestelmä. Jatkan asian selvittämistä, mutta ennakkosuosikki on ainakin selvä.